Titeren

Het kan handig zijn om een zogenaamde ‘Titerbepaling’ te laten doen voor je je hond opnieuw intent of op andere momenten in het leven van je hond. Waarom? We vertellen je graag meer.

Met een titerbepaling (ook wel ‘VacciCheck’ genoemd) kunnen we controleren of de vaccinaties van je hond nog voldoende bescherming bieden of dat herhaling weer nodig is. Zo kan je je huisdier zo min mogelijk vaccineren en toch weten dat hij of zij goed beschermd is. De VacciCheck is dus handig als je je hond niet onnodig wilt vaccineren, maar zeker ook voor honden die gevoelig zijn voor vaccinaties. Bijvoorbeeld honden met een auto-immuunziekte.

We enten al jaren niet meer jaarlijks de ‘grote cocktail’ omdat we weten dat het vaccin tegen Parvo, Hondenziekte en Besmettelijke leverziekte minimaal 3 jaar werkzaam is. Nu blijkt echter dat de bescherming tegen deze ziektes soms nog langer aanhoudt dan 3 jaar.

Met behulp van de VacciCheck kan worden onderzocht of je hond nog voldoende antistoffen heeft tegen bovengenoemde ziekten of dat de bescherming ervan bijna afloopt. De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) is de maat voor de afweer van je dier. Als de titer hoog genoeg is, is vaccinatie nog niet nodig. De test heeft echter geen voorspellende waarde voor de toekomst.

Met de VacciCheck kan ook gecontroleerd worden of de vaccinaties van je hond zijn aangeslagen. Dat is handig voor honden van één jaar (om te weten of er voldoende antistoffen zijn opgebouwd met de puppyvaccinaties) of bij oudere dieren om te controleren of ze voldoende beschermd zijn. Ook kan de VacciCheck gebruikt worden voor dieren waarvan onbekend is of ze gevaccineerd zijn (bijvoorbeeld bij een hond die uit het buitenland komt).

De titerbepaling voor de ziekten uit de ‘cocktail’ vaccinatie kan worden gecombineerd met de jaarlijkse gezondheidscontrole en de enting tegen Weil en tegen de besmettelijke hondenhoest. De vaccinaties tegen de ziekte Van Weil en de besmettelijke hondenhoest geven namelijk echt niet langer dan een jaar bescherming. Mocht uit de titerbepaling tijdens de gezondheidscontrole en vaccinaties blijken dat de cocktailenting toch nog nodig is, dan wordt hij laatste gratis gegeven.

De test is niet belastend voor het dier. We hebben er maar één druppel bloed voor nodig. Wel is het zo dat wij uitsluitend gaan voor een betrouwbare uitvoering van de test. Hiervoor is gedurende minimaal een half uur een paraveterinair nodig die de test goed kan uitvoeren. Dit deel is belangrijk en tijdrovend. Daarom verzamelen wij een aantal monsters zodat deze tegelijkertijd ingezet kunnen worden.

Dijkstra Dierenkliniek organiseert hiervoor de maandelijks terugkerende titerweek. Iedere eerste week van de maand op de maandag t/m donderdag kan je op afspraak bij ons terecht voor afname van wat bloed. Aan het einde van de week krijg je de uitslag van ons te horen en wordt deze bijgeschreven in het paspoort. 

De kosten voor de VacciCheck titerbepaling bedragen € 47,50. Is dit gecombineerd met de jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinaties tegen leptospirose en/of besmettelijke hondenhoest dan wordt, als de titerbepaling uitwijst dat dit nodig is, de cocktailenting gratis gegeven.