s dierenartsen zien we het vaak genoeg gebeuren – een illegaal geïmporteerde uppy of kitten in de behandelkamer. Zo’n diertje is dan vaak goedkoop verkregen. Via een vage kennis, via marktplaats, of zelfs via professioneel en
liefhebbend overkomende fokkers of mensen met een ‘gelegenheids’ nestje. Het hondje blijkt vervolgens uit het buitenland te komen, en van dat lieve gelegenheidsnestje was absoluut geen sprake. 

Eerder konden dit soort praktijken nog makkelijk herkend worden aan het feit dat de dieren bijvoorbeeld niet in de huiskamer bij een gezin woonden, niet de juiste documenten hadden of niet gechipt waren. De kwaadwillende handelaar van nu weet precies wat er nodig is om het er voor de koper perfect uit te laten zien. Het lijkt dan alsof je bijvoorbeeld een puppy koopt uit een gezinssituatie en ogenschijnlijk lijken  alle documenten te kloppen.

De illegale huisdieren handel levert twee grote problemen op: 

  1. Dierenleed, want dit soort handelaren zorgt vaak slecht voor hun dieren.
  2. Risico op het kopen van een ongezond dier dat eventueel andere dieren in de omgeving kan infecteren met een ziekte als rabiës (hondsdolheid).

Zeker als het onduidelijk is waar het dier vandaan komt of als het dier uit het  buitenland komt, kan het een probleem zijn als je hem of haar hebt gekocht bij zo’n onbetrouwbare handelaar. Als dierenarts hebben wij namelijk een meldplicht.

Die meldplicht geldt als een geïmporteerd dier symptomen van ziekte vertoont of er de verdenking is dat het dier ziek is. We moeten het bijvoorbeeld melden als het dier misschien brucellose, psittacosis of rabiës heeft. 

Wat gebeurt er als een dierenarts een melding moet maken van een illegaal dier? In het beste geval moet het dier direct een rabiësvaccinatie krijgen en mag het 21 dagen met niemand in contact komen behalve de eigenaar. In het slechtste geval moet het dier zo’n vier maanden in quarantaine leven. De kosten die daarvoor gemaakt worden, worden bij jou als eigenaar in rekening gebracht.

Het is dus  heel erg belangrijk om goed op te letten als je een nieuw huisdier zoekt. We geven je graag wat tips om je hierbij te helpen: 

  • Adopteer een dier uit een dierenasiel of een opvang. Deze dieren zijn geënt.
  • Zorg dat je alleen bij geregistreerde fokkers kijkt als je graag een puppy of kitten van een bepaald ras wilt.
  • Als je online of via-via een dier aanschaft, let dan goed op de omgeving. Is moederhond van de puppy’s of moederpoes van de  kittens aanwezig? Leven de dieren bij mensen in huis, of in een schuur/kennel?
  • Let ook goed op hoe het dier eruit ziet. Het is sneu, maar een dier dat er al ongezond uitziet (vieze oogjes en oortjes, mager, onder de vlooien) heeft een grotere kans op ziektes op latere leeftijd.
  • Koop alleen een dier dat aantoonbaar is ingeënt en een paspoort (en eventueel een stamboom) heeft.
  • Koop alleen als het dier gechipt is en check op chipnummer.nl of het dier geregistreerd staat bij de fokker waar jij jouw dier koopt.
  • Controleer als het kan bij de dierenarts waar volgens het vaccinatieboekje is geënt of de pup of kitten daar inderdaad in behandeling is geweest.

De beste tip is echter: bel ons en vraag om advies. 😉 Wij weten veel van malafide  dierenhandel en kunnen goed adviseren over de dingen waar je op moet letten. Je bereikt ons via info@dijkstradierenkliniek.nl of op 026-3830138.