Kat plast in huis

team Dijkstra dierenkliniek dierenarts Arnhem

Het is ontzettend vervelend als je kat plotseling in huis begint te plassen. Niet alleen voor jou, maar juist ook voor de kat zelf. Vaak doen ze het namelijk omdat ze pijn hebben.

Daarbij komt nog dat, hoe vaker en langer dieren in huis plassen, hoe groter de kans is dat dit omslaat naar ongewenst gedrag omdat het een gewoonte wordt voor je dier. Loop dit risico niet en laat je kat of hond snel helpen. Neem contact met ons op.

Je kat plast in huis

In de praktijk zien we vooral katten die naast de bak plassen, dus plassen in huis. Vervelend voor jou én vervelend en zelfs pijnlijk voor de kat!

Vaak denkt men dat dit plasgedrag door stress komt.  Dat kom je ook veel tegen op internet. Stress kán de oorzaak zijn, maar is het niet altijd. 

Als je aanneemt dat het plassen in huis door stress komt kan het zijn dat je problemen die op te lossen zijn onbehandeld laat.  Hierdoor blijft de pijn in stand, en kan het zijn dat de blaas of nieren van je kat schade oplopen die voorkomen had kunnen worden. 

Wacht daarom niet te lang als je merkt dat de kat naast de bak plast.  De pijn is vervelend en er is eigenlijk altijd een reden voor dit gedrag. Meestal is het goed te onderzoeken en goed te behandelen. Je helpt jouw kat en jezelf ermee.

Weetje

WIST JE DAT HET BELANGRIJK IS OM NIET TE LANG TE WACHTEN MET NAAR DE DIERENARTS GAAN BIJ PLASPROBLEMEN?

Waarom? Hoe langer je wacht met zoeken naar de oorzaak en met behandelen, hoe groter de kans dat de kat uiteindelijk denkt dat het normaal is om naast de bak te plassen.

Bovendien: dat jij geen bloed in de urine ziet, wil dat helaas niet zeggen dat er geen bloed bij in zit.

Plast je kat in huis en heb je een afspraak gemaakt bij de dierenarts, dan is het handig om wat plas van de kat op te vangen en dit mee te nemen naar de praktijk. Zo kunnen wij de plas van je kat onderzoeken.

Benodigdheden voor plas opvangen bij de kat:

  • Een schone kattenbak
  • Plastic kattenbakkorrels
  • Een schoon potje
  • Tijd, rust, en een afgesloten ruimte
  • Koelkast

 Werkwijze:

  1. Zorg voor een schone kattenbak in een ruimte waar alleen de kat met plasklachten bij kan
  2. Doe in die kattenbak speciale plastic kattenbakkorrels, deze absorberen de plas niet
  3. Zodra de kat op de bak plast, kun je het plasje in het schone potje gieten
  4. Bewaar het in de koelkast
  5. Laat het zo snel mogelijk beoordelen in de kliniek
  6. Mocht het eerste plasje niet goed zijn, maak de korrels goed schoon en gebruik ze opnieuw
team Dijkstra dierenarts arnhem schuytgraaf

Advies nodig?